ΘΩΡΑΚΑΛΓΙΑ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ:

Ορίζεται ως οποιασδήποτε μορφής πόνος στη γεωγραφική περιοχή του θώρακα ( από την περιοχή των ώμων έως τα κατώτερα όρια των πλευρών). Είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα λόγω πληθώρας αιτιών που μπορεί να είναι από τις πλέον ακίνδυνες εώς τις πλέον επικίνδυνες. Ο καθορισμός της αιτίας είναι πολύ δύσκολος και χρήζει αντιμετώπισης από τον Ειδικό Γιατρό με την ταυτόχρονη διενέργεια συνήθως εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων.

ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΘΩΡΑΚΑΛΓΙΑΣ ΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Κάθε πάσχον από θωρακικό άλγος θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά το συγκεκριμένο σύμπτωμα γιατί μπορεί να υποκρύπτει σοβαρή πνευμονολογική ή καρδιολογική νόσο. Ακόμη περισσότερο αν ο πόνος αντανακλάται στους ώμους ή στο σαγόνι, αν είναι πολύ οξύς,  αν συνοδεύεται από εφίδρωση ή δύσπνοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επείγουσα κατάσταση. Επίσης ως επείγουσα χαρακτηρίζεται η θωρακαλγία που συνοδεύεται από ναυτία ή τάση για έμετο, από ζάλη ή από αρρυθμία ή ταχυκαρδία.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΘΩΡΑΚΑΛΓΙΑΣ: Ο θωρακικός πόνος εκφράζεται ως εκδήλωση παθήσεων του πνεύμονα, της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων, του θωρακικού τοιχώματος (μυικός ιστός, πλευρές, αρθρώσεις, σπονδυλική στήλη), του οισοφάγου ή του στομάχου αλλά μπορεί να είναι αντανακλαστικός και από παθήσεις της κοιλίας. Συγκεκριμένα παθήσεις που σχετίζονται με θωρακαλγία είναι: Καρδιακή στηθάγχη, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, χονδρίτιδα πλευρών, μυικός τραυματισμός- αύξηση μυικής έντασης των μυών του θωρακικού τοιχώματος, αγχώδης συνδρομή, πλευρίτιδα, πνευμονική εμβολή, πνευμοθώρακας, πεπτικό έλκος, έρπης ζωστήρα.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΩΡΑΚΑΛΓΙΑΣ: Σημαντικότερη όλων είναι η αξιολόγηση του θωρακικού πόνου (χαρακτήρας του πόνου, ένταση, και πιθανή αιτιολογία) από τον Θεράποντα Γιατρό ενώ πρώτης γραμμής εξετάσεις είναι η ακτινογραφία θώρακος, εξετάσεις αίματος, και ηλεκτροκαρδιογράφημα σε περίπτωση υποψίας καρδιακού εμφράγματος.

Δεύτερης γραμμής εξετάσεις μπορεί να είναι απεικονιστικές (όπως αξονική αγγειογραφία πνευμόνων, σπινθηρογράφημα αιμάτωσης πνευμόνων, σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, μαγνητική τομογραφία καρδιάς, αξονική αγγειογραφία καρδιάς, στεφανιογραφία,) ή ενδοσκοπικές όπως γαστροσκόπηση.

Ο Ειδικός Γιατρός θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία που θα εξαρτηθεί κατά βάση από το αίτιο που  προκάλεσε το θωρακικό άλγος.

ΒΛΑΣΗΣ Δ. ΣΚΟΠΑΣ MD, MSc
Eιδικός Πνευμονολόγος
Μεταπτυχιακή εξειδίκευση: Άσκηση, Εργοσπιρομετρία και Αποκατάσταση
Πιστοποίηση- εξειδίκευση ERS στον Υπέρηχο θώρακος
Πιστοποίηση- εξειδίκευση ERS στον ενδοβρογχικό υπέρηχο (EBUS)
Αναπλ. Διευθυντής Γ’ Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκ. Ερρίκος Ντυνάν