ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Ο ενδοβρογχικός υπέρηχος (EBUS) είναι ένα εξελιγμένο είδος βρογχοσκόπησης όπου (όπως και στην απλή ινοβρογχοσκόπηση) χρησιμοποιείται ένας εύκαμπτος σωλήνας ο οποίος υπό αναισθησία του ασθενή, εισέρχεται από το στόμα και κατόπιν περνά από το λαιμό , διαπερνά τις φωνητικές χορδές και κατέρχεται από την τραχεία καταλήγοντας στους βρόγχους. Σε αντίθεση με το απλό ινοβρογχοσκόπιο εκτός της κάμερας (με την οποία επισκοπείται η επιφάνεια του βρογχικού δέντρου), διαθέτει και κεφαλή υπερήχου, με την οποία ο βρογχοσκόπος μπορεί να δει και επιφάνειες πέραν του βρόγχου όπως π.χ. αγγεία και λεμφαδένες.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επισκοπηθούν επιφάνειες και ιστικές δομές πέραν των βρόγχων (όπως αξιολόγηση μεγέθους και σύστασης των μεσοθωρακικών λεμφαδένων ή μεγέθους, σύστασης και βαθμού διήθησης πνευμονικών όγκων) και όπου χρειάζεται να λαμβάνεται βιοψία ιστού υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Ο ασθενής για να μπορέσει να βρογχοσκοπηθεί, θα πρέπει από το προηγούμενο βράδυ να μην έχει φάει και να μην έχει πιεί τίποτα, ενώ ανάλογα με την περίπτωση ενδεχομένως να έχει γίνει διακοπή φαρμάκων που αυξάνουν την αιμορραγική διάθεση.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ:

Ο ενδοβρογχικός υπέρηχος έχει πλέον πρωτεύοντα ρόλο στη διάγνωση και στη σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και στη διάγνωση άτυπων λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως της φυματίωσης και της σαρκοείδωσης. Ο κύριος τρόπος διάγνωσης γίνεται μέσω της λήψης βιοψιών μεσοθωρακικών λεμφαδένων.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:

Αυτό που ξεχωρίζει τον ενδοβρογχικό υπέρηχο σε σχέση με παρόμοιες διαγνωστικές μεθόδους, είναι η ταχύτητα και η ευκολία της εξέτασης (γίνεται γρήγορα, υπό γενική αναισθησία αλλά ενδεχομένως και νάρκωση) είναι περισσότερο ασφαλής ( ελάχιστα επεμβατική), και αποτελεσματική αφού μέσω της χρήσης των υπερήχων αυξάνεται σημαντικά η ικανότητα λήψης ποιοτικών δειγμάτων από τις βιοψίες.

ΒΛΑΣΗΣ Δ. ΣΚΟΠΑΣ MD, MSc
Eιδικός Πνευμονολόγος
Μεταπτυχιακή εξειδίκευση: Άσκηση, Εργοσπιρομετρία και Αποκατάσταση
Πιστοποίηση- εξειδίκευση ERS στον Υπέρηχο θώρακος
Πιστοποίηση- εξειδίκευση ERS στον ενδοβρογχικό υπέρηχο (EBUS)
Αναπλ. Διευθυντής Γ’ Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκ. Ερρίκος Ντυνάν