Εμπύρετο καλείται η υψηλή θερμοκρασία του σώματος, που από μόνη της δεν αποτελεί ασθένεια αλλά σύμπτωμα που κατά κύριο λόγο οφείλεται σε κάποια λοίμωξη του οργανισμού.

ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΥΡΕΤΟΣ;

Η θερμοκρασία του σώματος έχει διάφορες μικρές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και ο πυρετός συμβαίνει όταν συμβαίνει αύξηση της θερμοκρασίας πέραν των φυσιολογικών αυτών καθημερινών τιμών. Η θερμομετρούμενη τιμή μεταβάλλεται ανάλογα με το άτομο, το μετρούμενο σημείο του σώματος και την ώρα μέτρησης μέσα στην ημέρα. Ως πυρετός ανεξάρτητα από τις παραπάνω συνθήκες ορίζεται ως η προσμετρούμενη θερμοκρασία του σώματος πάνω από 38 βαθμούς κελσίου, παρά ταύτα σε πολλά άτομα με συνήθεις μικρότερες θερμοκρασίες, πυρετική κίνηση πάνω από 37,5 βαθμούς θεωρείται πυρετός.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ;

Ο πυρετός προκαλείται από την έκκριση χημικών ουσιών κυρίως του ανοσοποιητικού συστήματος από τον ίδιο τον οργανισμό, ως αποτέλεσμα λοίμωξης ή φλεγμονής. Είναι σημείο ασθένειας, και είναι σημαντική η εύρεση του αιτίου από τον θεράποντα γιατρό.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΕΤΟΥ:

  • Αίσθηση ζεστού στο μέτωπο με το πίσω μέρος του χεριού και όχι με την παλάμη, γιατί έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στις αλλαγές της θερμοκρασίας σε σχέση με την τελευταία.
  • Πιθανώς πιο ρόδινα- κόκκινα μάγουλα.
  • Συνδυασμός με άλλα συμπτώματα όπως πόνος, καταβολή δυνάμεων, κακουχία, μυική αδυναμία.
  • Ούρα πιο σκούρα από το κανονικό, συνήθως λόγω αφυδάτωσης από την υψηλή θερμοκρασία και τις εφιδρώσεις.

ΑΙΤΙΕΣ ΠΥΡΕΤΟΥ: Οι συχνότερες αιτίες πυρετού είναι οι λοιμώξεις που ανάλογα με τα συνοδά συμπτώματα καθορίζουν συνήθως και την πρωτογενή εστία

  • Πυρετός μαζί με βήχα, δύσπνοια, ρινική συμφόρηση- καταρροή, φλέγματα με πύον εμφανίζεται συνήθως σε λοιμώξεις αναπνευστικού.
  • Πυρετός μαζί με πόνο στο στομάχι ή στο έντερο, διάρροιες, εμετούς εμφανίζεται συνήθως σε λοιμώξεις του γαστρεντερικού
  • Πυρετός μαζί με συχνή ούρηση, τσούξιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης, πόνο στη λεκάνη συνδυάζεται με λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Υπάρχουν όμως και άλλες αιτίες λιγότερο συχνές που μπορεί να προκαλέσουν πυρετό όπως θρόμβοι ή εμβολές αγγείων, ρευματικές παθήσεις, θερμοπληξία ακόμη και διάφοροι τύποι καρκίνου και άλλες νοσογόνες διαδικασίες.

Η χρησιμότητα του Πνευμονολόγου είναι σημαντική στους πυρετούς που οφείλονται στις λοιμώξεις του αναπνευστικού και σε άλλες αναπνευστικές παθήσεις για τη διερεύνηση του αιτίου και την εφαρμογή της κατάλληλης αγωγής και ακόμα σημαντικότερη στην πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανής επιδείνωσης  χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων (όπως άσθμα ή ΧΑΠ) σε περίπτωση πυρετού. Επίσης είναι ο ειδικός γιατρός που θα μπορέσει να διακρίνει αν συμπτώματα του αναπνευστικού όπως βήχας, αύξηση φλεγμάτων και αίσθημα δύσπνοιας οφείλονται σε λοίμωξη του αναπνευστικού ή σε κάποια αλλεργική αντίδραση ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες.

ΒΛΑΣΗΣ Δ. ΣΚΟΠΑΣ MD, MSc
Eιδικός Πνευμονολόγος
Μεταπτυχιακή εξειδίκευση: Άσκηση, Εργοσπιρομετρία και Αποκατάσταση
Πιστοποίηση- εξειδίκευση ERS στον Υπέρηχο θώρακος
Πιστοποίηση- εξειδίκευση ERS στον ενδοβρογχικό υπέρηχο (EBUS)
Αναπλ. Διευθυντής Γ’ Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκ. Ερρίκος Ντυνάν