Το άσθμα είναι μια συχνή νόσος που χαρακτηρίζεται κυρίως από φλεγμονή των αεραγωγών προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή. Για την καλύτερη αντιμετώπιση θα πρέπει να αποφεύγονται παράγοντες που το πυροδοτούν, να λαμβάνεται κατάλληλη αγωγή και να γίνεται η σωστή ενημέρωση του ασθενούς για αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Εάν παρουσιάζετε συμπτώματα βήχα, αίσθημα δύσπνοιας, συριγμό (“γατάκια” ή “βράσιμο” στο στήθος ), ή σφίξιμο στο στήθος, πιθανώς να έχετε παρόξυνση άσθματος και να χρειάζεστε άμεση εκτίμηση από Πνευμονολόγο.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Είναι κυρίως κλινική, δηλαδή με βάση τα συμπτώματα σε συνδυασμό με την εξέταση (ακρόαση των πνευμόνων) και το ιατρικό ιστορικό. Επικουρικά μπορεί να βοηθήσει εργστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος (όπως ακτινογραφία θώρακος) ενώ η σπιρομέτρηση μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση του άσθματος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η θεραπεία καθορίζεται σε συνεννόηση με εσάς και το γιατρό σας και περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και αποφυγή εκλυτικών παραγόντων. Οι εκλυτικοί παράγοντες προκαλούν φλεγμονή των αεραγωγών με αίσθημα δύσπνοιας (“φούσκωμα”), φλέμματα, και απόφραξη των αεραγωγών. Θα πρέπει σε περίπτωση που κάποιος πάσχει από άσθμα να γνωρίζει ποιοι παράγοντες μπορούν να τον επιβαρύνουν. Θα μπορούσαν να είναι ουσίες, χημικά, ο καπνός, η σκόνη, η γύρη αλλά και απότομες μεταβολές του καιρού ή της θερμοκρασίας, η έντονη συναισθηματική φόρτιση ή και το άγχος.

ΠΡΟΛΗΨΗ: Η καλύτερη πρόληψη επεισοδίων είναι η πιστή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής και η αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων. Όταν κάποιος λαμβάνει τη σωστή αγωγή και αν την τηρεί πιστά η πιθανότητα κρίσης άσθματος είναι ελάχιστη, αλλά σε περίπτωση που συμβεί είναι αντιμετωπίσιμη εάν απευθυνθείτε έγκαιρα στον Πνευμονολόγο σας.

Και μην ξεχνάτε ότι έχοντας ένα καλά ρυθμισμένο άσθμα ζείτε και εντελώς φυσιολογική ζωή χωρίς κανένα περιορισμό στη δραστηριότητά σας. Δεν είναι τυχαίο ότι άτομα με άσθμα έχουν εξελιχθεί κατά το παρελθόν ακόμη και σε κορυφαίους αθλητές ή και ολυμπιονίκες.

ΒΛΑΣΗΣ Δ. ΣΚΟΠΑΣ MD, MSc
Eιδικός Πνευμονολόγος
Μεταπτυχιακή εξειδίκευση: Άσκηση, Εργοσπιρομετρία και Αποκατάσταση
Πιστοποίηση- εξειδίκευση ERS στον Υπέρηχο θώρακος
Πιστοποίηση- εξειδίκευση ERS στον ενδοβρογχικό υπέρηχο (EBUS)
Αναπλ. Διευθυντής Γ’ Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκ. Ερρίκος Ντυνάν