ΤΙ ΕΙΝΑΙ: Προσβάλλουν το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα δηλαδή τους βρόγχους και τους πνεύμονες, προκαλώντας αντίστοιχα βρογχίτιδες και πνευμονίες. Οι βρογχίτιδες προκαλούνται συνήθως από ιούς ενώ οι πνευμονίες προκαλούνται συνήθως από βακτήρια. Μπορεί να είναι από ήπιες έως πολύ σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
-Βήχας ξηρός ή με φλέγματα πολλές φορές έντονος.
-Δυσκολία στην αναπνοή που μπορεί να εκφραστεί με αίσθημα δύσπνοιας ή συρίττουσα αναπνοή (κοινώς ‘γατάκια’)
-Συσφικτικό αίσθημα ή πόνος στο στήθος
-Πυρετός
-Πονοκέφαλος
-Πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις
-Ταχυκαρδία
-Κακουχία, αδυναμία, κούραση, καταβολή δυνάμεων.
Στο κοινό κρυολόγημα που απασχολεί κυρίως τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς (λαιμό, μύτη) μπορεί να υπάρχουν και κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα αλλά είναι ηπιότερα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Μπορεί να είναι κλινική βάσει συμπτωματολογίας, με ακρόαση των πνευμόνων και λήψη ιστορικού. Σημαντική πολλές φορές είναι η απεικόνιση (ακτινογραφία θώρακος και για λεπτομερέστερη εικόνα αξονική θώρακος) και εξετάσεις αίματος.

ΠΟΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ: Συνήθως συμβαίνει προσβάλλοντας αρχικά τους βρόγχους, και εν συνεχεία ή αποδράμει ή εξελίσσεται σε σοβαρότερη λοίμωξη προκαλώντας πνευμονία. Σε αυτή την περίπτωση είναι απόλυτα αναγκαία η λήψη αντιβιοτικών που γίνεται είτε με χάπια εάν η λοίμωξη είναι πιο ήπια, είτε ενδοφλέβια όταν η λοίμωξη είναι πιο σοβαρή και χρειάζεται νοσηλεία. Στην τελευταία περίπτωση ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε ευπαθή άτομα όπως ηλικιωμένους ή άτομα με συννοσηρότητες όπως χρόνιες πνευμονοπάθεις, παθήσεις της καρδιάς, ή διαβήτη.

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ? Τα ήπια συμπτώματα μπορεί να αποδράμουν αυτόματα, αν όμως έχεις άσθμα ή ΧΑΠ θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου. Εάν τα συμπτώματα χειροτερεύουν είναι πλέον αναγκαία η ιατρική βοήθεια, ενώ ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δωθεί στα παρακάτω σημεία αν εμφανιστούν:

  • Πυρετός, συρίττουσα αναπνοή (‘γατάκια”), πονοκέφαλος που χειροτερεύουν σταδιακά
  • Εμφάνιση σφιξίματος στο στήθος, αισθήματος δύσπνοιας ή πόνου στο θώρακα.
  • Βήχας με φλέγματα σκούρα απόχρωση ή με παρουσία αίματος.
  • Εάν ο βήχας διαρκεί πάνω από 3 εβδομάδες.
  • Σε περίπτωση έντονης υπνηλίας ή σύγχυσης, έντονης καταβολής ή πτώσης αρτηριακής πίεσης.

ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ; Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί αλλά κυρίως προσβάλλονται:

  • Νεαρά άτομα και ηλικιωμένοι.
  • Καπνιστές.
  • Έγκυες.
  • Άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως ΧΑΠ, Άσθμα, κυστική ίνωση ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε άτομα με διαβήτη, και καρδιακή, νεφρική ή ηπατική νόσο.
  • Άτομα με καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος όπως ασθενείς με καρκίνο, με AIDS, με χρόνια λήψη κορτίζόνης -ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, ή με χρόνια αιμοκάθαρση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Τα αντιβιοτικά είναι σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία τέτοιων λοιμώξεων και κυρίως όταν αυτές οφείλονται σε βακτήρια ενώ σε λοιμώξεις από ιούς μπορεί να χρησιμοποιηθούν κυρίως σε περίπτωση επιπλοκών. Συνδυαστικά χρειάζεται ξεκούραση, λήψη πολλών υγρών, διακοπή καπνίσματος, και λήψη αντιπυρετικών σε περίπτωση πυρετού.

ΒΛΑΣΗΣ Δ. ΣΚΟΠΑΣ MD, MSc
Eιδικός Πνευμονολόγος
Μεταπτυχιακή εξειδίκευση: Άσκηση, Εργοσπιρομετρία και Αποκατάσταση
Πιστοποίηση- εξειδίκευση ERS στον Υπέρηχο θώρακος
Πιστοποίηση- εξειδίκευση ERS στον ενδοβρογχικό υπέρηχο (EBUS)
Αναπλ. Διευθυντής Γ’ Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκ. Ερρίκος Ντυνάν