Είναι μια ενδοσκοπική μέθοδος, χρήσιμη για τη διάγνωση και αντιμετώπιση διάφορων αναπνευστικών παθήσεων. Διενεργείται από εξειδικευμένο Πνευμονολόγο- Βρογχοσκόπο με την είσοδο εύκαμπτου σωλήνα με κάμερα εντός των πνευμόνων.

Το οπτικό ινοβρογχοοσκόπιο είναι εύκαμπτο και λεπτό με πάχος ενός μολυβιού. Είναι μια ανώδυνη διαδικασία η οποία διενεργείται έπειτα από αναισθησία του ασθενή συνήθως σε κατάσταση νάρκωσης- βαθύ ύπνου. Το βρογχοσκόπιο εισέρχεται από το στόμα ή τη μύτη και κατόπιν περνά από το λαιμό , διαπερνά τις φωνητικές χορδές και κατέρχεται από την τραχεία καταλήγοντας στους βρόγχους.

ΑΙΤΙΕΣ ΒΡΟΓΧΟΣΚΟΠΗΣΗΣ: Γίνεται για δυο βασικούς λόγους, ή για διαγνωστικούς ή για θεραπευτικούς.

Για διαγνωστικούς λόγους βρογχοσκοπούνται ασθενείς με έντονο και επίμονο βήχα ή με παρουσία αίματος μετά από βήχα (συμπτωματολογία αιμόπτυσης). Επίσης βρογχοσκόπηση γίνεται όταν με τη διενέργεια ακτινογραφίας ή αξονικής θώρακος καταδεικνύονται ευρήματα μάζας ή σκίασης στον πνεύμονα. Με τη βρογχοσκόπηση τέτοια ευρήματα μπορεί να βρεθούν μέσα στους βρόγχους, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση λαμβάνονται δείγματα- βιοψίες που το αποτέλεσμα τους θα μας καθορίσει το χαρακτήρα της βλάβης.

Για θεραπευτικούς λόγους οι ασθενείς βρογχοσκοπούνται στις εξής περιπτώσεις:

  • Για την αφαίρεση ξένου σώματος που έχει εισροφηθεί και αποφράσσει μέρος του αεραγωγού.
  • Για την τοποθέτηση stent με σκοπό τη διάνοιξη του αεραγωγού.
  • Για τη μερική αφαίρεση μάζας εντός του αεραγωγού και για τη λήψη βιοψιών.

ΥΛΙΚΑ ΒΡΟΓΧΟΣΚΟΠΗΣΗΣ: – Αρχικά με τη βρογχοσκόπηση  παρατηρείται το εσωτερικό του πνεύμονα- βρογχικό δέντρο.

  • Λαμβάνονται βρογχικές εκκρίσεις για τον εντοπισμό τυχόν μικροβίων και για την μελέτη των κυττάρων για πιθανή κακοήθεια.
  • Μπορεί να ληφθούν βιοψίες εάν εντοπιστεί βλάβη εντός των βρόγχων
  • Από τις βρογχικές εκκρίσεις μπορεί να σταλεί μοριακός έλεγχος για συγκεκριμένα μικρόβια.
  • Μπορεί να εκπλυθεί ένα τμήμα βρόγχου με φυσιολογικό ορό, και από το δείγμα να μετρηθεί η ποσότητα και η ποιότητα του κυτταρικού πληθυσμού.

Η διαδικασία της βρογχοσκόπησης διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου 20 με 30 λεπτά, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 ώρες συνολικά εάν συμπεριλάβουμε την προετοιμασία, την λήψη αναισθησίας, την αυτή διαδικασία της βρογχοσκοπησης και το χρόνο ανάρρωσης μετά από αυτή. Ο ασθενής για να μπορέσει να βρογχοσκοπηθεί, θα πρέπει από το προηγούμενο βράδυ να μην έχει φάει και να μην έχει πιεί τίποτα.

Η βρογχοσκοπηση είναι μια ασφαλής διαδικασία σχεδόν πάντα χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Μπορεί να υπάρχει αίσθηση πληγής στη μύτη ή στο λαιμό για λίγες ώρες μετά. Μπορεί να υπάρχει βήχας έντονος για κάποιες ώρες και να συνδυάζεται με λίγο αίμα στα πτύελα ιδιαίτερα εάν έχουν ληφθεί βιοψίες. Μπορεί να επακολουθει αίσθημα υπνηλίας λόγω της αναισθησίας, ενώ κάποιες ώρες μετά μπορεί να εμφανιστεί και ένα επεισόδιο πυρετού. Εν τέλει οι παρενέργειες είναι συνήθως ήπιες και διαρκούν για λίγες μόνο ώρες.

*Η εξέταση γίνεται σε εξειδικευμένο κέντρο

ΒΛΑΣΗΣ Δ. ΣΚΟΠΑΣ MD, MSc
Eιδικός Πνευμονολόγος
Μεταπτυχιακή εξειδίκευση: Άσκηση, Εργοσπιρομετρία και Αποκατάσταση
Πιστοποίηση- εξειδίκευση ERS στον Υπέρηχο θώρακος
Πιστοποίηση- εξειδίκευση ERS στον ενδοβρογχικό υπέρηχο (EBUS)
Αναπλ. Διευθυντής Γ’ Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκ. Ερρίκος Ντυνάν