ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΗ: Αποτελεί λειτουργικό έλεγχο του αναπνευστικού, δηλαδή σε στατική κατάσταση αξιολογεί τη λειτουργικότητα-απόδοση κυρίως των πνευμόνων. Η σπιρομέτρηση αποτελεί το βασικό και συχνά ισχυρότερο εργαλείο για τη διάγνωση, τον επανέλεγχο αλλά και για την περαιτέρω αντιμετώπιση διαφόρων πνευμονικών παθήσεων. Οι σύγχρονες τεχνολογίες έχουν καταστήσει τη σπιρομέτρηση μια αξιόπιστη μέθοδο και προσβάσιμη και σε ένα Σύγχρονο Πνευμονολογικό Ιατρείο. Ωστόσο για τη σωστή εξαγωγή και ερμηνεία των αποτελεσμάτων είναι αναγκαία η σωστή συνεργασία και προσπάθεια του εξεταζόμενου και η άρτια κατάρτιση του εξεταστή.Η σπιρομέτρηση μπορεί να γίνει είτε σε μια φάση ( η λεγόμενη απλή σπιρομέτρηση) είτε σε δυο φάσεις μεταξύ των οποίων μεσολαβεί η εισπνοή από τον εξεταζόμενο βρογχοδιασταλτικού φαρμάκου (η λεγόμενη σπιρομέτρηση προ και μετά βρογχοδιαστολής).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΗΣ: Στη σπιρομέτρηση ο εξεταζόμενος θα πρέπει να τηρήσει όπως προαναφέραμε πιστά τις οδηγίες που θα λάβει από τον εξεταστή του. Σε γενικές γραμμές κατά την εξέταση, αφού έχετε πάρει πρώτα μια βαθειά εισπνοή, κατόπιν είναι σημαντικό να φυσήξετε όσο πιο γρήγορα και δυνατά μπορείτε μέχρι να αδειάσουν οι πνευμονές σας , αλλιώς τα αποτελέσματα δε θα είναι ακριβή.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ: Το σπιρόμετρο είναι συνδεδεμένο σε υπολογιστή δημιουργώντας καμπύλες ροής-όγκου εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα. Το πρώτο βήμα είναι η αξιολόγηση της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων που εξαρτάται από το βαθμό συνεργασίας του εξεταζόμενου στη διαδικασία. Σε περίπτωση που οι τιμές είναι αξιόπιστες γίνεται η αξιολόγησή τους. Όταν προκύπτει κάποια διαταραχή του αερισμού θα πρέπει να καθοριστεί το είδος αυτής που είναι κατά κύριο λόγο αποφρακτικού ή περιοριστικού τύπου, ενώ μετά καθορίζεται και ο βαθμός της διαταραχής που μπορεί να είναι από ήπιος έως πολύ σοβαρός. Ανάλογα με τα αποτελέσματα ενδεχομένως να χρειαστούν και περαιτέρω εξετάσεις όπως μέτρηση στατικών όγκων και διαχυτική ικανότητα των πνευμόνων, δοκιμασίες πρόκλησης, ή εργοσπιρομετρία.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΗΣ: Θα πρέπει να γίνεται σε άτομα άνω των 40 ετών και ιδιαίτερα αν έχουν υπάρξει καπνιστές και ακόμη περισσότερο αν συνεχίζουν να καπνίζουν. Επίσης πρέπει να γίνεται σε όσους υποφέρουν από βήχα, αίσθημα δύσπνοιας ή λαμβάνουν ήδη θεραπεία για κάποια πνευμονική νόσο.Μέσω της σπιρομέτρησης γίνεται η διάγνωση της ΧΑΠ (Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας) και μπορεί να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του Άσθματος. Η σπιρομέτρηση γίνεται βέβαια και σε άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες ή συμπτώματα από το αναπνευστικό αλλά και σε περιπτώσεις καρδιακών, νευρομυικών νόσων, όπως και σε επικείμενες χειρουργικές επεμβάσεις.

ΒΛΑΣΗΣ Δ. ΣΚΟΠΑΣ MD, MSc
Eιδικός Πνευμονολόγος
Μεταπτυχιακή εξειδίκευση: Άσκηση, Εργοσπιρομετρία και Αποκατάσταση
Πιστοποίηση- εξειδίκευση ERS στον Υπέρηχο θώρακος
Πιστοποίηση- εξειδίκευση ERS στον ενδοβρογχικό υπέρηχο (EBUS)
Αναπλ. Διευθυντής Γ’ Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκ. Ερρίκος Ντυνάν