ΤΙ ΕΙΝΑΙ:

O υπέρηχος θώρακος χρησιμεύει στην απεικόνιση διαφόρων ανατομικών δομών στο θώρακα όπως το θωρακικό τοίχωμα, τον υπεζωκότα, το πνευμονικό παρέγχυμα, το διάφραγμα και την καρδιά. Γίνεται με την εκπομπή μέσω transducers, κυμάτων υψηλών συχνοτήτων (αδύνατον να ακουστούν από το ανθρώπινο αυτί) οι οποίες κατευθύνονται στα όργανα προς εξέταση. Οι αντανακλάσεις των κυμάτων είναι αυτές που λαμβάνονται και μετατρέπονται σε εικόνες.

Για τη διενέργεια του υπερήχου θώρακα χρησιμοποιούνται κυρίως η κλασική συσκευή των υπερήχων με τις ανάλογες κεφαλές όπως αυτή που χρησιμοποιείται για τον υπέρηχο κοιλίας (convex transducer) και αυτή που χρησιμοποιείται για τις πιο εξωτερικές επιφάνειες (linear transducer)

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ:

Έχει πολύ καλή ένδειξη στην ταυτοποίηση, διάγνωση και εκτίμηση πλευριτικών συλλογών αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες παθήσεις του αναπνευστικού όπως πνευμοθώρακα, πνευμονία, ΧΑΠ, πνευμονική εμβολή ή διάμεσες πνευμονοπάθειες (π.χ. πευμονική ίνωση), ενώ αποτελεί και χρήσιμο εργαλείο  στη διερεύνηση της δύσπνοιας. Σημαντική επιπρόσθετα η χρήση του κατά τη διάρκεια της νόσου Covid αλλά και κατά τη διάρκεια της αποδρομής. Αποτελεί όμως και σημαντικό εργαλείο για την διενέργεια επεμβατικών πράξεων και όσον αφορά την πνευμονολογία ως οδηγός για την παρακέντηση πλευριτικών συλλογών.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:

O  υπέρηχος θώρακος είναι μια νέα διαγνωστική μέθοδος συνεχώς εξελισσόμενη ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία. Όσον αφορά τη διαδικασία της εξέτασης έχει σοβαρά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες απεικονιστικές εξετάσεις του αναπνευστικού (ακτινογραφία- αξονική θώρακος) διότι είναι εύκολα προσβάσιμος, γίνεται άμεσα, και δεν υπάρχει  έκθεση σε ακτινοβολία κάτι που επιτρέπει να μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές και αν χρειαστεί.

ΒΛΑΣΗΣ Δ. ΣΚΟΠΑΣ MD, MSc
Eιδικός Πνευμονολόγος
Μεταπτυχιακή εξειδίκευση: Άσκηση, Εργοσπιρομετρία και Αποκατάσταση
Πιστοποίηση- εξειδίκευση ERS στον Υπέρηχο θώρακος
Πιστοποίηση- εξειδίκευση ERS στον ενδοβρογχικό υπέρηχο (EBUS)
Αναπλ. Διευθυντής Γ’ Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκ. Ερρίκος Ντυνάν